Omlouváme se. Nic jsme nenašli.

  • BUDOUCNOST JIŽ DNES. PRVNÍ PLNĚ ELEKTRICKÝ eCANTER PRO LOGISTIKU DHL, DB SCHENKER, RHENUS A DACHSER.

PRVNÍ ČISTĚ ELEKTRICKY POHÁNĚNÉ SÉRIOVÉ VOZY FUSO eCANTER, KTERÉ VYJELY NA EVROPSKÉ SILNICE, NYNÍ SLOUŽÍ LOGISTICKÝM GIGANTŮM DHL, DB SCHENKER, RHENUS A DACHSER.

Lokálně bezemisní a prakticky bezhlučná, tak vypadá budoucnost evropské městské logistiky, a začíná právě teď! Alespoň podle 14 plně elektrických vozidel FUSO eCanter, která byla dnes v Berlíně předána čtyřem velkým mezinárodním logistickým společnostem Deutsche Post DHL, DB Schenker, Rhenus Group a Dachser. Tím se eCantery s celkovou hmotností 7,49 tuny staly oficiálně prvními sériově vyráběnými nákladními vozidly s čistě elektrickým pohonem pro evropský trh.

S eCanterem dostávají zákazníci zcela praktické a plně vyvinuté vozidlo, které již najelo více než 90 000 testovacích kilometrů. Za tímto účelem byly v letech 2014 až 2017 provedeny rozsáhlé zákaznické testy s před sériovými modely v Portugalsku a Německu. Údaje, zkušenosti a poznatky získané v běžném každodenním logistickém provozu byly zapracovány do vývoje současné malosériové verze vozu FUSO eCanter. Od července letošního roku je verze s elektrickým pohonem plně integrována do výrobní linky konvenčního modelu Canter v závodě v portugalském Tramagalu. Všechny modely Canter a eCanter pro evropský trh jsou tedy „Made in Europe“.

POUŽÍVÁNÍ ALTERNATIVNÍCH POHONŮ, JAKO V ČISTĚ ELEKTRICKÉM NÁKLADNÍM VOZIDLE FUSO eCANTER, HRAJE DŮLEŽITOU ROLI PŘI DOSAŽENÍ NAŠEHO CELOSKUPINOVÉHO CÍLE SNÍŽIT VŠECHNY EMISE Z LOGISTIKY NA NULU DO ROKU 2050. SPOLEČNOST DHL FREIGHT JE ODHODLÁNA PŘISPĚT SVÝM DÍLEM.
Uwe Brinks, CEO DHL Freight

FUSO eCANTER NAHRAZUJE PŘEDCHŮDCE S KONVENČNÍM POHONEM

Uwe Brinks, CEO DHL Freight, považuje šest eCanterů pro svou skupinu za rozhodující základ: „Využití alternativních pohonů, jako je tomu u plně elektrického vozidla FUSO eCanter, hraje důležitou roli při dosahování našeho celokoncernového cíle snížit do roku 2050 veškeré emise související s logistikou na nulu. Společnost DHL Freight je odhodlána k tomu přispět.“

Dvě z těchto vozidel budou proto předána společnosti DHL Freight a v budoucnu budou pro berlínskou pobočku rozvážet těžké kusové zásilky, jako jsou elektrické spotřebiče nebo velké domácí spotřebiče, podnikům a soukromým zákazníkům na trasách v centru města.

„Pomocí vozidel eCanter chceme snížit emise a místní znečištění ovzduší v naší spediční dopravě a omezit tak vlastní emisní stopu CO2 i emisní stopu našich zákazníků,“ vysvětluje Uwe Brinks. Čtyři další eCantery se používají také v centru Berlína. V divizi DHL Parcel zajišťují doručování zásilek firmám a významným zákazníkům. Pro nové elektrické vozy se nechystá žádné zvláštní zacházení, společnost DHL je plánuje plně integrovat do provozního procesu a na příslušné trase jimi nahradí vozidla s konvenčním pohonem.

FUSO eCANTER MUSÍ PROKÁZAT VHODNOST PRO VOZOVÝ PARK

Díky tomu, že se jedná o velmi vyspělé sériové vozidlo, bylo pro DB Schenker rozhodnutí pro FUSO eCanter snadné, jak popisuje Ewald Kaiser, provozní ředitel DB Schenker AG: „V DB Schenker již několik let nepřetržitě pracujeme na tom, abychom se stali také předním světovým poskytovatelem ekologické logistiky pro naše zákazníky. Použití nového eCanteru je proto pro nás logickým dalším krokem k dalšímu rozšíření našich stávajících ekologických řešení v pozemní dopravě, abychom dosáhli našeho cíle snížit uhlíkovou stopu celého našeho logistického řetězce o 30 %.“ Společnost DB Schenker proto v příštích dvou letech podrobně otestuje své tři eCantery v městské logistice, včetně Berlína, aby zjistila, zda jsou vhodné pro vozový park.

Skupina s Group plánuje v Berlíně nasadit také tři vozy FUSO eCanter. Nicolas Rottmann, jednatel společnosti Rhenus Home Delivery, je již nyní zvědavý, jak si e-trucky povedou: „V rámci společnosti Rhenus Home Delivery sledujeme udržitelnou firemní filozofii. Kromě zavedení bezpapírového doručování se již dlouho zabýváme alternativními možnostmi pohonu, které jsou šetrné k životnímu prostředí. eCanter nám nyní nabízí možnost vyzkoušet používání bateriových elektromobilů v našem vozovém parku.“

V jednotce Home Delivery budou plně elektrické vozy v budoucnu rozvážet nábytek, hnědou a bílou techniku a velké sportovní vybavení v centru Berlína. Nicolas Rottmann zde vidí ideální podmínky pro eCanter: „Vzhledem ke krátké vzdálenosti z centrálního skladu v Hoppegartenu k našim koncovým zákazníkům je použití udržitelného, plně elektrického vozidla v berlínské městské zástavbě vynikající volbou.“

FUSO eCANTER STAVEBNÍ KÁMEN PRO NOVÉ LOGISTICKÉ KONCEPTY

Další dva vozy FUSO eCanter budou dodány dopravním společnostem pracujícím pro logistického poskytovatele. „Vozidla jsou základním stavebním kamenem našeho projektu „City Distribution“ a doplňují náš inovativní a udržitelný koncept doručování do městských center,“ vysvětluje Stefan Hohm, Corporate Director, Corporate Solutions, Research & Development Dachser SE. „Zabýváme se sestavením optimální skladby vozidel pro každé město a kombinací vozového parku s mikrohuby v centrech měst.“

Z tohoto důvodu je budoucím úkolem eCanterů činnost v oblasti přepravy kusových zásilek na posledních kilometrech. Dodávají například palety s průmyslovým zbožím buď do malých centrálních skladů, nebo přímo k zákazníkovi. Na zpáteční cestě vyzvedávají zboží a přivážejí je zpět do poboček Dachser.

FUSO eCANTER PŘICHÁZÍ SE SLUŽBAMI DAIMLER TRUCK SERVICES

Také Stefan Hohm považuje eCanter za správnou kombinaci inovace a osvědčených služeb: „Vybrali jsme si FUSO eCanter, protože se jedná o první sériově vyráběné elektrické nákladní vozidlo, které tak dodá celé této třídě užitkových vozidel nový impuls. Daimler CharterWay je navíc naším dlouholetým fleetovým partnerem, na kterého se můžeme spolehnout i v oblasti městské logistiky budoucnosti.“

Stejně jako u ostatních nákladních vozidel Mercedes-Benz se i u nového vozu FUSO eCanter mohou tyto čtyři logistické společnosti spolehnout na obvyklé služby a podporu. Například nasazení vozu eCanter probíhá na základě dlouhodobého pronájmu na 24 měsíců prostřednictvím společnosti Mercedes-Benz CharterWay, která je specialistou na pronájem užitkových vozidel v rámci společnosti Daimler AG.

V nadcházejících měsících bude zákazníkům v celé Evropě předáno dalších více než 150 vozů FUSO eCanter s různými variantami karoserie pro různé účely.